peminatpengikut..

tentang saya

My photo
afiqsahidi.dua puluh satu.UMT.suka dan cinta matematik.suka menulis.tempat ini untuk luahan rasa. tempat ini untuk orang aman sahaja. tempat ini untuk sesiapa sahaja yang suka membaca.jika tidak suka tidak perlu baca.selamat semuanya.

Saturday, June 11, 2011

SALAM.DOT.AURA.

Assalamualaikum...
Ahaa.... Hari ini, hari Sabtu. Weekend. Semalam Jumaat. Macam2 perkara yang berlaku.
Mengejutkan. Teruja. Menggembirakan. Membanggakan. (Conclusion hari semalam)
Entry kali ini. nak cerita pasal
SALAM
Bukan salam satu malaysia. Bukan jugak salam untuk kekasih. bukan juga salam sejahtera. tapi kali ni salam atau dalam English (shake hand). Ahaa.... (cerita ini adalah melalui perasaan sendiri). Bila kita jumpa dengan sesiapa pun kita akan berSALAMan. Betul x? (kecuali yang bukan mahram). So, anda pernah x rasa AURA mereka yg diSALAM.(kalau x rase, xpe, sbb saya tetap nak bercerita)

PENGALAMAN.

1.berSALAMan dengan Tuanku Mizan (YDP Agong)
Di Masjid Al-Muttaqin (Wangsa Melawati). Dapat bersua depan muka, bersalaman.
Pergh........ Bila dapat salam dengan Tuanku. Mak aih. Gillleeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrr arh.
AURA : Kekuatan. Kekuasaan. Kedaulatan. Ketinggian Darjat.

2.berSALAMan dengan Pemimpin Negara.
Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad (KONMAM, UMT) dan Datuk Seri Najib (Padang AU5D). Merempuh dan menolak orang (kasihan orang yang ditolak). Dapat salam.
AURA : Kebijaksanaan. Sifat Kepimpinan Tinggi. Otak Genius. HAHA.


3.berSALAMan dengan Orang Kuat Agama
Dapat salam dengan ustaz-ustaz. contoh. Ustaz Drs Sapawi. Huih. Sejuk rasa hati. Alhamdulillah. Bila lar nak dapat salam dengan Tok Guru Nik Aziz ngan Hadi Awang? Teringin gak. (Jangan rasa aura laen sudah la.. haha)
AURA : Rasa Kuat Iman. Bermotivasi. Hebat. Bersih. Suci. Rasa penuh Ketakwaan. Fuuhh....

4.berSALAMan dengan Orang Kenamaan
Contoh seperti Datuk Saifuddin Abdullah. NC UMT. dan sebagainya.
AURA : Orang Kaya. Hebat. Berpelajaran and Baik Hati kot. (Baek ke??, Haha)

5.berSALAMan dengan Ibu Bapa
Ini xyah nak contoh lar kan. X kan x tau ibu bapa. Xkan salam x rase pape.
AURA : Kasih Sayang. Restu. (Moga-moga direstui sepanjang hayat)

6.berSALAMan dengan Sanak Saudara dan Keluarga.
HMM, contoh nak jugak lar kan. Sepupu, 2 pupu, 3 pupu, 4 pupu. (Kupu-kupu??). pakcik, makcik, cikpak, cikmak dan sebagainya.
AURA : Keakraban. Kasih Sayang dalam keluarga. Huuuu ~ ~

7.berSALAMan dengan Guru dan Lecturer.
Pergh. Ingat lagi zaman sekolah-sekolah. Rajin betul salam cikgu2 en. Sekarang? Heh. Xtau lar bila. Haha.
AURA : Of Course lar Bijak Pandai. Jiwa Pendidik.

8.berSALAMan dengan Rakan-rakan
Ha, ini bahaya skit. kalo yang lelaki, salam lelaki je okey. kalau salam yang laen jantina. (Lu Pikir La Sendiri)
AURA : Aura Seperjuangan. Macam nak gi perang. Bersemangat rase. HAHA.


Sebenarnya benda ni datang dari perasaan sendiri. Kalau korang xrasa, peduli apa kan. Ada ak kesah?? HAHA. Itu yang ak rasa lar. ANDA ADA HAK MASING-MASING. Saja nak bercerita berkenaan salam nih. Sebab melalui SALAM, ia merupakan langkah pertama untuk memulakan perkenalan. Melalui SALAM jugak kita dapat mengenali seseorang. Xkira lar BERJABAT SALAM, MEMBERI SALAM ataupun MENGGUNAKAN SALAMFONE (eh terPROMOTE).  Jadi, bila berjumpa. Mulalah dengan
 
SALAM


Assalamualaikum.


3 comments:

  1. hehe~~ kupu2??? klakar~~

    ReplyDelete
  2. bersalaman dpt menghapuskan sifat dengki!!~~ HOho

    ReplyDelete